Siái
tombat, fa pas gaire, sus una frasa de Maria Roanet que m'agrada
fòrça e que me donèt a rasonar. Per dire, pudicament, que dins un
temps pas tant alunhat qu'aquò de nautres, lo mond pudissián
qu'enfalenavan escriu : « Èra un temps que los òmes
sentissián l'uman coma lo chin sentís a chin. »
Vertat
es, qu'aviái, dau costat de la mameta, una tanta vièlha demorada al
cavilhièr pr'amor d'un nòvi tombat dins una trencada de l'ubac, que
respondiá a la question dau maridatge, que las amigas caritadosas
mancavan pas, pietadosament segur, de li pausar cinquanta còps per
setmana :
« Perqué
volètz que mete dins mon lièch de carns d'òmes que sentisson ? »
Podèm
aquí pagelar l'evolucion de l'espècia.
Qué
dire de la joina secretària que partaja mon burèu e que pren tres
dochas per jorn, se cambiant cada còps de vestits de cap a cima ?
E
d'ont mai son candes lo mond, d'ont mai vesèm espelir de desodorants
qu'espetan e que rebutan los limits de sas performanças. 24, 48 oras
e ara per ara 96 oras ! Quatre jorns sens se lavar ! Te
rendes compte, joventa ? Quatre jorns !
Lo
fach es, que sèm dins una dictatura, un edat de vergonha nasala.
Malastre an aquel que daissa solfinar a las narras de son semblable
una mica de sas flairas corporalas.
Mèfi,
que siái pas a dire aquí que cal empestar coma pet de pudís mas
coma per tot, caldriá rason gardar ! E puòi, e aquò me
questiona : son los meteisses pimpilhoses dau niflàs, que
tòrçon lo nas quand montan al campèstre davant una bosa de vaca o
l'olor de la vinassa que se distilha per far lo tres-sièis, que se
chalan de viure dins de vilassas pudentas. En mai, pomponejats e
perfumats, tissoses e irreprochables sus eles, embaumats coma faraons
de l'Egipte anciana per l'eternitat, te van amassar sul trepador, a
travèrs una saca de plastica finaudèla que non sai, la mèrda
moligassa de son chin.
E
con de chin ! Vai te'n cagar dins la gandòla e porta-me la
clau!
Qué
volètz, nos an jogat lo plan-pensar, la pensada unenca, la
contra-pensada sistematica, lo politicament corrècte, ara nos
cantan, dins un desnasigatge impausat, lo sentir-bon 96 oras a de
reng !
Se
la tatà tanturla aviá agut aquò, auriái uòi una molonada, un
fais de parentèla, mas adieu l'eretatge que nos seriá passat jol
nas, una pesolhina de cosinas e cosins nos l'aurián manjat..
Per
n'acabar, una comparason me sembla de bon far amb la cocina modèrna
que te prepausan dins los « restaurants » autoproclamats
dau paure nòstre Clapàs. Dins lo vent de la mòda, te servisson de
bajanat sens chuc ni muc, sens olor e sens sabor, que te lèvas de
taula amb lo ruscle, la pèl dau ventre pegada a l'esquina. Alavètz
que, quand picavas un còp de toalha a cò de la tatà tanturla,
t'arregalavas de recaptes nolents que te tenián al ventre, 96 oras
pel mens.
Avèm
pas tot ganhat, n'i a tant-e-maites de bonas fortunas que uòi nos
passan jol nas...
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire