Per l'Egeria que me butèt aquí, sus la tèla,

Quand vendràs vièlha un ser a la candèla,

Te trufaràs pas pus del paure de ieu, Ò malonèsta!

Que te caldrà cavalcar lo teu de monta-mameta!



dimanche 24 juin 2012

« Avèm de novèlas...


   L'autre-ièr escoatèrizavi un banc dau Clapàs, dau costat de l'Uòu, al moment de la pausa de miègjorn.
Sens èstre sortit de l'ENA, Escòla Nacionala dels Arroïnas-paures, que faguèri ieu la facultat promocion botifarras, siaguèri tocat un còp de mai dau biais que manjan mal lo mond.
   Macarèl, que manjan mal lo mond !

   Dreches, sovent en caminant, s'empassan de mangiscla fast-fotudas, de pans-carnats shit-burguerizats. Al cinèma d'a costat de maires-galinas crompavan a prètz d'aur de milhs grasilhats e OGM per sa clocada rebombèla que la panolha li semblava ja una rebola.

   Sèm, qu'òm vòlga o pas, dins l'Edat de la Mac-Dominacion.

   D'unas, per contra, pas tan colhonas, s'assadolavan sonque d'una poma o d'una ensalada. Pasmens, aquelas integristas, quand se maridan, se maridan jol regim vegetarian e me donavan a pensar que lo sacrament de maridatge e lo sacrament de peniténcia, de còps, fan pas qu'un.
Coma fan per jogar als quatre cambajons, los vegetarians ? Es verai que la vegetariana sovent seca las figas e se marida pas o alara pas longtemps. E òc, se fa pas saussòla amb de regardèlas !

   E n'éri aquí, en badant aquela chorma, a me montar la carrèla e me rementar l'aventura dau paure sénher de La Perosa.
Vos sovenètz, Loís lo XVIn, abans que de passar a la guilhotina e son famós: « As-t'on des nouvelles de Monsieur de La Pérouse ? »
Lo paure La Perosa, un occitan que partiguèt sus l'òrdre dau rei Cezet, per descobrir Austràlia amb dos batèls, l'Astrolabi e la Bossòla, e que faguèt fracatge sus l'iscla de Vaniquoro.
E ben, los lingüistas qu'an estudiat lo dialècte dels indigènas de l'iscla se son trachats que lo mond de l'endrech, encara uòi, nomman una fava que sembla una mongeta : caçolet. E de ne conclure que d'unes marins occitans an rescapat al fracatge, subreviscut sus l'iscla e cosinejat son plat nacional !

   Que cosinejarián lo mond de uòi se fasián fracatge sus una iscla desèrta ?
   Fin finala, diga-me çò que manjas e te dirai qual siás !

4 commentaires:

  1. Tripons,ròcafòrt, pastís de pruna.

    RépondreSupprimer
  2. la promocion botifarra, mas ieu fau pas ribòta.
    Far tampona ..en manjar de regardèlas!!
    As rason de bramar que lo mond manjan mal e se bolegan pas.
    Es totjorn un plaser de te legir.

    RépondreSupprimer
  3. Me fas lengueta! Cresi que vau demandar la nacionalitat avaironesa. Es aquí lo centre dau mond!

    RépondreSupprimer
  4. Miriam te cal pas me la jogar a la faussa cadaula! Te vegèri, dins los repaisses de la fac, n'empassar de lescassas de cambajon, de tostassa de pastís, de quilomètres de salcissa e endavalar mai d'un gòt de roge!

    RépondreSupprimer